Kaukasisk suppe - kyufta-bozbash, kharcho, grar. Kaukasisk køkken
Kaukasisk suppe - kyufta-bozbash, kharcho, grar. Kaukasisk køkken
Anonim

Det kaukasiske køkken har længe og solidt vundet popularitet over hele verden. Denne popularitet er dog noget snæversynet. Kebab, pitabrød, tapakakylling - og måske det er alt. Men der er også en kaukasisk suppe, som mætter og behager smagsløgene og forfører med sit udseende. Kort sagt er de første retter i dette køkken værd at lære at lave mad.

Generelle regler

Uanset hvad du skal tilberede, aserbajdsjansk, armensk eller georgisk suppe, skal den være baseret på fårebouillon. Hvis der er vanskeligheder med udvindingen af dette kød, kan det erstattes med oksekød. Men ikke svinekød eller kylling - du vil miste meget af smagsnydelsen og vil ikke fuldt ud kunne værdsætte rettens charme.

Du kan tage dig mange friheder med greens. Dog er ikke en eneste kaukasisk suppe komplet uden koriander. Mindst et par grene, men skal være til stede i fadet.

Hvis kikærter er på din indkøbsliste, så tag dem alvorligt. Dette er ikke ærter eller bønner; det er ekstremt svært at koge det, indtil det er kogt. bønnerLæg i blød i koldt vand i mindst en halv dag. Og husk: Samtidig øges de mærkbart i størrelse.

Og spar ikke på krydderi og krydrethed. Kaukasisk suppe kan ikke være intetsigende! Hvis du ikke kan lide krydret, bør du være opmærksom på retter fra andre landes køkkener.

kyufta bozbash suppe
kyufta bozbash suppe

aserbajdsjansk kufta bozbash: begynder

Det er ret svært at forberede dette madlavningsmirakel. Men alle, der har prøvet kyufta bozbash suppe mindst én gang, er klar til at arbejde hårdt for det.

Kogt og sigtet lammebouillon holdes på komfuret, indtil det koger, hvorefter der fyldes forudblødte kikærter i (et halvt glas i tør form til to liter væske). Han vil sygne hen i omkring en time.

Tyk tomat slipper af med skindet, mellemstor skåret og lagt til kikærter. Det er der, kartoflerne går. Det er tilrådeligt at finde små knolde: de skrælles kun og sættes hele.

To løg skæres fint, et par skeer ris dampes et kvarters tid i varmt vand; en halv skefuld naturlig safran hældes med en stak kogende vand og efterlades til at trække. Kurdyuk smuldrer fint; det skal være omkring to spsk. Den forberedende fase er slut, du kan fortsætte til hoveddelen.

frikadeller til suppe

Det vigtigste træk ved denne krydrede kaukasiske suppe er frikadeller. Men ikke almindelig, men med fyld. For hende bliver du nødt til at finde tørret kirsebærblomme. Ikke en sød tørret frugt, men en sur vild blomme.

En tredjedel af et kilo hakket lammekød kombineres med dampet og siet ris. Det er her halvdelen afhakket løg. Bunden s altes og pebres. Efter grundig blanding deles massen i seks lige store dele. Hver ruller til en kugle, der laves et hul i den, hvor der placeres 2-3 kirsebærblommer. Hullet lukker - og kyuftaen er klar til at blive sendt til suppen.

kaukasisk suppe
kaukasisk suppe

Sidste etape

Når kikærterne bliver bløde, sænkes kartoflerne ned i suppen og bringes til den oprindelige blødhed, frikadellerne sænkes ned i gryden en efter en. Ti minutter er timet; når de passerer, vil kyuftaen allerede flyde og vil være næsten klar. På dette tidspunkt tilsættes krydderier til suppen: det resterende løg, safran, peberkorn. Og selvfølgelig hakket kylling. Fem minutters madlavning - kyufta bozbash er klar.

suppe kefir grar kaukasisk køkken
suppe kefir grar kaukasisk køkken

Kefirsuppe (grar). Kaukasisk køkken

Unik opskrift: ingen bouillonbund påkrævet. Denne ret kan spises selv af dem, der er opmærksomme på figuren.

Suppe hører til det kurdiske køkken, selvom lignende variationer kan findes i køkkenet hos andre folk i Kaukasus. Kefir, to liter, hældes i en gryde med passende volumen. Tag et produkt med medium fedtindhold. Kefir fortyndes med et glas vand, tre spiseskefulde sigtet mel hældes. Og væsken er godt, indtil klumperne er helt brudt, æltet. I en skål, pisk to æg indtil skum. De skal også hældes i gryden. Efter endnu en flittig blanding sættes karret på komfuret, på den langsomste ild. Suppen skal røres oftere, ellers kan den brænde på. Signalet om parathed vil være fortykkelsen af væsken.

Et glas byg vaskes separat, koges indtilendelig klargøring og efterlades i ti minutter under låg. Så hælder hun i gryden, og suppen koges i yderligere ti minutter. Efter fjernelse fra komfuret drysses suppen generøst med hakket koriander og drysses under låg i cirka et kvarter.

kaukasisk kharcho suppe
kaukasisk kharcho suppe

Real kharcho

Kharcho har mange forskellige variationer. Næsten hver husmor har sin egen mening om, hvordan man laver denne georgiske suppe. Den mest almindelige version er stadig følgende.

Bouillon koges af et tredje kilo frisk lam i en liter vand. Sammen med kødet lægges et helt løg og lidt koriander - for smag. Bouillonen koges til lammet er helt blødt.

Mens bouillonen koger, hakkes endnu et stort løg og en halv varm peber uden frø fint. De steges til en let rødme, hvorefter tern af flere tomater hældes i gryden. Tomater tages to hundrede gram; det er ønskeligt at befri dem for huden. Sammen vil grøntsagerne blive stuvet i cirka ti minutter.

Lammet tages op af bouillonen, bouillonen filtreres, og kødet smuldres i mellemstore stykker og tilsættes stegningen. Lidt senere hældes bouillonen i gryden. Dernæst blandes en vælling af fire fed hvidløg, tør koriander, lidt vegetabilsk olie og hakket koriander i en skål. Massen indføres i den kaukasiske kharcho-suppe; gryden står på bålet et par minutter mere. Den sidste touch vil være valnødder. Et glas af deres kerner stødes og hældes i suppen. Ti minutters total sløvhed, og aftensmaden er klar.

krydretkaukasisk suppe
krydretkaukasisk suppe

Khashlama

Jeg vil gerne nævne en kaukasisk suppe mere. Dens forfattere er armeniere. Suppen er meget tyk; Fra tid til anden er der endda uenigheder om, hvorvidt det er værd at overveje khashlama som den første ret, eller om den stadig hører til den anden. Men vigtigst af alt - meget velsmagende og tilfredsstillende.

800 gram af ikke det fedeste kød skæres stort og stegt i en tykvægget kedel. I teorien skal du stege i fedt halefedt, i praksis bruges almindelig vegetabilsk olie som regel.

Når lammet (eller oksekødet) er let brunet, tilsættes halve ringe af et stort løg til det. Stegningen fortsætter, indtil de er gennemsigtige. Følges på skift:

  • store gulerodstern;
  • firkanter af peberfrugt, fire bælg i forskellige farver bør tages;
  • medium zucchini-skiver;
  • striber af halvdele af varm peber;
  • fire små flåede tomater (ingen grund til at skære);
  • hakket hvidløg (så meget du vil).

Kog alt dette indtil det er blødt, det vil sige indtil grøntsagerne er halvkogte. Derefter hældes en halv liter øl (light) i, laurbær og krydderier tilsættes. Med hensyn til sidstnævnte: prøv at finde et sæt på markedet designet specielt til khashlama, armeniere sælger det i en "samlet" form.

Kogningen fortsætter, indtil den sejeste grøntsag, guleroden, er blødgjort. Dette vil give en meget tyk og krydret suppe med lidt væske.

georgisk suppe
georgisk suppe

korrekt servering

Kaukasisk suppe bør ikke kun tilberedes dygtigt, men også spises fornuftigt. Ikkedet anbefales at smage den til med creme fraiche - ikke tilfældet. Men drys generøst med krydderurter - et meget godkendt trin. Og i stedet for brød er det bedre at lægge lavash på bordet – gudskelov, det er ikke noget problem at købe det nu.

Der er førsteretter fra Kaukasus, der skal være varme. Især hvis du stadig brugte lam, når du lavede mad. Forresten, i sidstnævnte tilfælde er det bedre at tilberede den kaukasiske suppe på én gang: når den opvarmes, mister den en mærkbar del af sin charme.

Anbefalede: