Kolesterolfri diæt: menu for ugen
Kolesterolfri diæt: menu for ugen
Anonim

Der er skrevet utallige artikler om farerne ved kolesterol for kroppen, og sikkert hver anden person kan tale om det. Men er det virkelig så enkelt? Hvad er en kolesterolfri diæt? Hvilken mad kan du spise?

Kolesterolfri diætmenu for ugen
Kolesterolfri diætmenu for ugen

Hvad er kolesterol?

Cholesterol er en organisk forbindelse, en naturlig lipofil alkohol, der findes i cellemembranerne i alle levende organismer undtagen svampe og prokaryoter.

Næsten 80 % af kolesterolet produceres af kroppen selv, de resterende 20 % får vi fra mad og drikke. For at kontrollere disse 20% er en kolesterolfri diæt indiceret. Hvilke fødevarer du specifikt kan spise, vil kun din læge fortælle.

Historien om opdagelsen af kolesterol

I 1769 var Pouletier de la Salle, en fransk kemiker, i stand til at isolere et tæt hvidt stof fra galdesten, som har mange af fedtets egenskaber. Han kaldte sit fund "fedt". I 1789 modtog en anden franskmand, Antoine François de Fourcroix, medlem af Nationalkonventet, dette stof i sin rene form. Og først i 1815 dukkede navnet "kolesterol" op. Det blev opfundet af den franske organiske kemiker MichelChevrel, der kombinerer ordet "galde" ("chole") med ordet "fedt" ("sterol"). Kolesterol er dog ikke fedt: I 1859 beviste en anden franskmand, Pierre Berthelot, at stoffet tilhører klassen af alkoholer, så siden 1900 er det blevet kaldt kolesterol. I Rusland slog dette navn ikke rod.

Hvad er kolesterol til?

Kolesterol har stor betydning for kroppens funktion, så den valgte kolesterolfri diæt bør ikke helt udelukke det fra kosten. Dette stof er et uundværligt byggemateriale til skabelsen af cellemembraner. Kolesterol beskytter cellen og de intracellulære strukturer mod de farlige virkninger af frie iltradikaler, så cellens evne til at overleve, såvel som dens styrke og stabilitet afhænger af dens mængde i membranen.

Kolesterol er også nødvendigt til produktionen af steroidhormoner i binyrebarken og kønshormoner. Derudover er det nødvendigt for omsætning og optagelse af vitamin A, E, D og K, til produktion af D-vitamin og insulin, til opretholdelse af muskeltonus og mineralstofskifte, for at immunsystemet fungerer godt. Uden kolesterol vil serotoninreceptorerne i hjernen ikke fungere korrekt.

Hvorfor er kolesterol farligt?

World He alth Organization har konkluderet, at kolesterol er en af årsagerne til åreforkalkning. Med dets overskud dannes plaques på de indre vægge af blodkar, som reducerer deres diameter og følgelig reducerer deres gennemstrømning. Som regel smerter og dysfunktion af organer i åreforkalkningopstår kun, når blodkarrene er blokeret med to tredjedele eller mere. Dette udgør en alvorlig trussel, da aterosklerose er grundlaget for mange sygdomme i det kardiovaskulære system - slagtilfælde, myokardieinfarkt, koronar hjertesygdom, trombose og andre. Derfor, hvis din læge har anbefalet dig en kolesterolfri diæt, bør du nøje overveje hans råd.

Kolesterolfri diæt
Kolesterolfri diæt

Hvad forårsager højt kolesteroltal?

I modsætning til hvad mange tror, er det ikke kun diæt, der hæver kolesterolniveauet. Det er selvfølgelig meget vigtigt at vælge de rigtige produkter: For eksempel bør du ikke misbruge mættet fedt, som findes i rødt kød, svinefedt, pølser, konfekture, hårde oste og mange andre produkter. Mennesker, der er overvægtige og har dårlige vaner med lav fysisk aktivitet, er også i fare.

kolesterolfri diæt

Så hvad er en kolesterolfri diæt, hvilke fødevarer kan ikke spises med den? Dette er en diæt, hvor en person nægter indtagelse af mættet fedt, cigaretter og alkohol. I det store og hele er der ingen strenge begrænsninger, det er nok at følge et par regler. Det er tilrådeligt at kombinere en ny diæt med sport - dette vil kun forstærke effekten.

Hvad kan ikke spises på en kolesterolfri diæt?

Så hvis dit valg er en kolesterolfri diæt, hvilke fødevarer skal du så fjerne fra din diæt?

Som allerede nævnt, skal du indtage mindre mættet fedt. Disse omfatter animalsk fedt,de er også rigelige af kokos- og palmeolier. Det er bedst at vælge vegetabilske olier, især oliven, men de bør heller ikke misbruges.

Kolesterolfri diæt i en uge giver dig mulighed for at inkludere kød i din kost. Fuglen bør prioriteres. Nogle gange har du råd til kalvekød, magert oksekød eller magert lam, meget sjældent magert svinekød. Skær alt fedt fra kødet. Indmad, halvfærdige kødprodukter, herunder pølser og røget kød, bør udelukkes fra menuen.

Hvis du har højt kolesteroltal, bør du ikke spise blæksprutte og fiskekaviar - i ekstreme tilfælde kan du kun spise dem et par gange om året. Det er ikke nødvendigt at udelukke æg fra menuen, men det er stadig bedre at spise ikke mere end fire stykker om ugen. Du bør også afvise fløde og creme fraiche.

Kolesterolniveauet i blodet stiger, når blodsukkerniveauet stiger, og derfor er du nødt til at stoppe med at spise slik med en kolesterolfri diæt. Alkohol er forbudt, med undtagelse af for eksempel en mindre mængde god rødvin, samt kaffe, naturlig te, koffeinholdige og kulsyreholdige drikke.

Kolesterolfri kost, hvilke fødevarer du ikke skal spise
Kolesterolfri kost, hvilke fødevarer du ikke skal spise

Hvad kan du spise på en kolesterolfri diæt?

Hvis en kolesterolfri diæt er indiceret til dig, skal din bordmenu indeholde visse fødevarer.

Fisk er f.eks. en vigtig ingrediens. Særligt nyttige er dens fede varianter, mættet med Omega-3 fedtsyrer - skrubbe, tun, torsk, laks, laks. I øvrigt mange undersøgelserforskere har bevist, at omega-3 fedtsyrer kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Mejeriprodukter bør også inkluderes i kosten. Du kan vælge mælk, yoghurt og hytteost samt ost og kefir med lavt fedtindhold.

Friske frugter spiller en vigtig rolle i en kolesterolfri diæt, mens grøntsager enten kan være friske eller forarbejdede med et minimum af fedt. Den daglige kost bør indeholde mindst 400 g grøntsager og frugter samt nogle bælgfrugter.

Hvilke fødevarer kan du spise på en kolesterolfri diæt?
Hvilke fødevarer kan du spise på en kolesterolfri diæt?

Fra tilbehør bør du vælge pasta, men kun fra durumhvede. Fuldkornsbrød kan også tilføjes til retter.

Meget sunde nødder, som indeholder umættede fedtsyrer. I stedet for slik kan du spise tørret frugt, men et par stykker sort eller ekstra mørk chokolade om dagen er tilladt. Blandt drikkevarer bør du vælge bærfrugtdrikke, urtete, uzvars og kompotter.

Hvis du har en kolesterolfri diæt, skal maden koges, stuves eller dampes, men det er uønsket at stege dem. For smag er det nok at tilføje krydrede urter, men s alt bør ikke misbruges. Når du laver mad, skal du kontrollere mængden af fedt.

kolesterolfri diætmad
kolesterolfri diætmad

kolesterolfri diætmenu

Når du skifter til en ny diæt, bør du sørge for at vælge en diæt den første uge i forvejen, så du i sidste øjeblik ikke behøver at blive sulten eller spise forbudte fødevarer. Den kolesterolfri diæt er ingen undtagelse. Ugens menu er enkel nok, så du ikke behøver at shoppe efter sjældne ingredienser.

mandag:

Til morgenmad kan du drikke et glas mælk og spise toast. Som en let dessert er en skive naturlig marmelade velegnet.

Frokosten skal bestå af en salat, det er nyttigt at tilføje kogt fisk til den.

Til aftensmad er det tilladt at spise durum spaghetti og for eksempel stuvet laks. En god tilføjelse ville være en tomatsalat.

tirsdag:

Morgenmad giver dig mulighed for at få en kop kaffe, men kun uden koffein, samt en toast med et stykke fedtfattig ost.

Til frokost kan du spise kartoffelmos med dampet kød. Du kan drikke det med et glas juice, uden sukker.

Aftensmad kan gøres let ved at lave grøntsagssalat og drikke svag te.

onsdag:

Til morgenmad, spis en omelet med toast og en kop grøn te.

Aftensmad bør omfatte grøntsagssuppe efterfulgt af kogt kalvekød og et glas juice.

Til aftensmad kan du lave en grøntsagssalat med en skive brød og derefter spise bagt græskar med gulerødder.

torsdag:

Gulerodsjuice er også fantastisk til morgenmad, du kan tilføje toast til det for at blive mæt.

Til frokost kan du spise en salat med tomater, peberfrugter og grønne løg ved at tilføje dampede kalkunkoteletter.

Let middag inkluderer vinaigrette og te.

fredag:

Til morgenmad kan du spise fedtfattig hytteost ogdrik et glas citrusjuice.

Aftensmad skal være grøntsagssuppe og kyllingebryst, kogt eller dampet.

Aftensmad bør begrænses til majskolber og salat.

lørdag:

Du kan spise morgenmad med enhver grød ved at tilføje en kop koffeinfri kaffe til den.

Til frokost kan du lave kogt fisk og bruge en grøntsagssalat som tilbehør.

Aftensmaden er igen vegetarisk: brune ris og en tallerken vinaigrette bør vælges.

søndag:

Start din morgen med en morgenmad med fedtfattig yoghurt og et glas gulerodsjuice.

Bagt græskar med gulerødder vil være en god frokost, og du kan tilføje et stykke kogt fisk til det.

Til aftensmad kan du tilberede fyldte peberfrugter og grøntsagssalat.

Kolesterolfri diætmenu
Kolesterolfri diætmenu

Opskrifter på en kolesterolfri diæt

Når du vænner dig til denne type diæt som en kolesterolfri diæt, kan opskrifter være mere komplekse.

Zucchini puré suppe

For 4 portioner suppe skal du tage 2 zucchini (almindelig zucchini), 2-3 kartofler, små løg, 1 liter vand, krydderurter, 1-2 spsk vegetabilsk olie, en knivspids s alt.

Hæld vand i en gryde. Vask zucchinien, skræl, hak og kom i en gryde, tilsæt derefter løget og derefter kartoflerne. Dæk gryden til og kog over svag varme, indtil grøntsagerne er bløde, tilsæt derefter lidt s alt og hold i yderligere 5 minutter. Derefter skal du fjerne gryden, tilføje vegetabilsk olie og sænke suppen i en blender og gøre den til en puré. Server medgrønt.

bulgarsk salat

For 4 portioner salat skal du tage 30 g pinjekerner, 250 g salat, 3 æbler, 200 g ost, 2 spiseskefulde citron- og appelsinjuice, et fed hvidløg, 20 g. grønne løg, 100 ml fedtfattig yoghurt, 2 søde peberfrugter.

Pinekerner skal skrælles og steges på en pande uden olie. På dette tidspunkt skal du vaske salatbladene og rive dem groft, skræl æblerne, fjern kernehuset, drys med citronsaft og skær dem i tern. Fra peberen skal du skære frøene og skære dem i strimler, ost - i terninger. Hak det grønne løg, knus hvidløget i en hvidløgspresser. Bland det hele, hæld yoghurt og appelsinjuice over.

Rød fisk bagt i nødder

Til 4 portioner af retten skal du tage 800 g rød fiskefilet, 100 g valnødder, saft af en citron, 1 spiseskefuld vegetabilsk olie, krydderier efter smag (gerne uden s alt), 2- 3 fed hvidløg (valgfrit).

Knus hvidløget med en hvidløgspresser og bland med citronsaft. Hæld fileten med en blanding af saft og hvidløg, dæk med husholdningsfilm og lad stå i cirka en halv time. På dette tidspunkt skal du hakke valnødderne, tilføje vegetabilsk olie og krydderier til dem, bland. Saften skal drænes fra fileten, rul fisken i nødder og bages i en ovn forvarmet til 180 grader i 20 minutter.

Kolesterolfri diætopskrifter
Kolesterolfri diætopskrifter

Resultatet af en kolesterolfri diæt

Kolesterolfri diæt kan hjælpe kroppen med at etablere den korrekte funktion af organer. Med ordentlig kost kan du positivttendenser: dit helbred vil forbedres, og eventuelle patologiske symptomer vil gradvist forsvinde.

Anbefalede: