Svamp bliver blå på snittet - hvad betyder det?
Svamp bliver blå på snittet - hvad betyder det?
Anonim

Hvad er hovedforskellen mellem en erfaren svampeplukker og en nybegynder? En erfaren samler skelner mellem omkring tusind forskellige typer frugtlegemer, der vokser i skove og enge i hans klimazone. Han kender duften af spiselige og dødbringende giftige svampe. Han kender de steder, hvor de kan vokse, og den tid, der er gunstig for dem. Han ved også, hvilken svamp der bliver blå på snittet, hvorfor det sker, og også at nogle frugtlegemer udsender mælkeagtig juice - hvid eller orange. Den høster ikke sine afgrøder langs vejkanter og nær industriområder. Svampe absorberer jo alle tungmetaller og giftige stoffer. Således bliver selv boletus en sundhedsfare.

Svamp bliver blå på snittet
Svamp bliver blå på snittet

Er der klare forskelle mellem spiselige og giftige svampe?

Desværre kun én, men det garanterer ikke, at du ikke samler paddehatte i din kurv. Dette er den såkaldte "dødsleje". Dette er navnet på fordybningen mellem benet og myceliet hos nogle fluesvampe og lappedykkere i jorden. Hverken lugt (ubehagelig hos nogle spiselige arter) eller smag (neutral hos nogle giftige) kanat sige med sikkerhed, hvad der er foran dig. Det samme gælder skiltet, når svampen bliver blå på snittet. En nybegyndersamler skal bare tage et katalog og huske, hvordan svampe, kantareller, svampe og smørsvampe ser ud, og hvordan de ligner farlige blege lappedykkere, fibre, fluesvampe og en hel kohorte af "falske" dem, der er falske som spiselige. dem. Endnu bedre, gå i skoven et par gange med en erfaren person, der vil vise og fortælle.

Hvorfor bliver svampen blå på snittet

Mange uvidende mennesker betragter sådan en blå farve som bevis på fundets giftighed og tager den derfor ikke med i deres kurv. Og forgæves! En farveændring betyder kun, at der opstår en oxidationsreaktion ved kontakt med luft. Svampekød kan ikke kun blive blåt, men også blive grønt, blive sort, rødt, brunt. Og også begynde at "bløde" - mælkeagtig gulerodsfarvet juice, som skiller sig ud i pausen, skræmmer uerfarne svampeplukkere fra lækker camelina.

Hvilke svampe bliver blå på snittet
Hvilke svampe bliver blå på snittet

Hvilke svampe bliver blå på udskæringen

Bliver meget hurtigt et mørkegrønt knæk på boletus. Ryzhik, som i Rusland kaldes den kongelige svamp, og i Ukraine - et trumfkort (for sin elegante rød-orange farve), bliver også, når den skæres, meget blå. Aspesvampe tilhørende den første kategori skifter farve, når der trykkes på hætten og på benets snit. Svampe af den højeste kategori er ikke immune mod misfarvning. Selv i den herlige kohorte af svampe er der sådanne. For eksempel en meget velsmagende polsk svamp fundet i fyrreskove. Blå på snittet og svinghjul (et andet navn er sumpen). I det sydlige Rusland og Ukraine iegeskove, akacie- og kastanjeskove dyrker fremragende smagende svampe, der også skifter farve. De bliver blå, grønne, sorte eller brune. Dette er en plettet eg, kastanje. Og blå mærket bliver blå ved blot berøring.

Svamp på snittet bliver blå
Svamp på snittet bliver blå

Desværre ændrer giftige svampe også deres farve. Så den dødbringende sataniske svamp bliver blå på snittet. Den minder meget om en almindelig boletus, derfor forårsager den mange forgiftninger. Du kan genkende den på den rødlige stilk og orange porer på hætten. Hvis du er bange for en blålig eller mørkegrøn farve på snittet, så rør ved det med tungen: uspiselige svampe er bitre.

Anbefalede: