Porter-øl: typer, styrke, producent, anmeldelser
Porter-øl: typer, styrke, producent, anmeldelser
Anonim

Porter-øl er stort set den samme London-ale, kun lavet af brun m alt og mere berusende. Denne drik dukkede op i det 18. århundrede og blev populær blandt arbejdere. Og fik endda sit navn fra dem, fordi porter i oversættelse fra engelsk betyder "loader". Mest sandsynligt forelskede arbejderklassen sig i denne type øl på grund af dets høje kalorieindhold.

Porter øl i et usædvanligt glas
Porter øl i et usædvanligt glas

Stout øl høres også nogle gange. Hvad er det? Mange mennesker tror, at dette er det samme som porter. Dette er ikke helt sandt, da stout mere er en underart af porter end et synonym for det. Guinness er den mest populære stout.

Smag

Det vigtigste kendetegn ved denne type øl er den m altede nuance, hvor ristede noter knap kan mærkes. Nogle gange kan du stadig høre karamel, karamel og valnød. Speciel humle giver jordagtige noter og en lille blomstertone.

Hvordan porterøl blev født

Praktisk t alt alt, hvad der er kendt om Porter-øl, er skrevet i John Felsams bog. Hun rejste i 1802. Men stol ikke for meget på denne kilde. Moderne forskningbevise, at meget af det, der er skrevet i denne bog, er fiktion. Faktum er, at forfatteren var dårligt bevandret i produktionen af øl, og derfor fortolkede mange fakta forkert. Selvom kilden, eller rettere sagt, et åbent brev fra bryggeren Obadia Pundaj, var ganske velskrevet. Felsam hævdede, at porter begyndte at blive lavet baseret på "Three Threads" stilen. Denne udtalelse har intet at gøre med virkeligheden.

To glas porterøl
To glas porterøl

Den første omtale af porter går tilbage til 1721. Men han dukkede op endnu tidligere. Denne type øl var den første, der blev lagret lige på bryggeriet. Indtil nu har dette ikke været praktiseret. Umiddelbart efter produktionen kom den skummende drik til salg. Den kunne ældes, men det foregik enten i pakhuse eller direkte på værtshuse. Så nåede porterfæstningen 6,6%.

I begyndelsen blev denne øl kun lavet med brun m alt, situationen ændrede sig radik alt først i 1817. Det var dengang, de fleste bryggere begyndte at bruge andre proportioner. Porter var nu 95% bleg m alt og kun 5% mørk. Men dette er ikke en streng regel.

Et lille trick

Selv i begyndelsen af det 19. århundrede var portøren i alderen fra seks måneder til halvandet år. Kæmpe kar blev brugt til denne procedure. Men pludselig opdagede en af bryggerne, at hvis man blander en halvandet år gammel porter med en ung, så vil denne drink stadig virke modnet efter smag.

Øl i et buet glas
Øl i et buet glas

Denne lille nuance har reduceret omkostningerne ved bryggere betydeligt, somto dele frisk øl behøves kun én lagret.

Modern Porter

I slutningen af det 19. århundrede blev denne øl svagere, og der var meget færre humle i den. Under Første Verdenskrig var korn meget knap, og de britiske myndigheder satte en grænse for øllets styrke. Det berørte ikke kun Irland. De fortsatte med at brygge øl der, som før krigen.

Denne skumdrik blev genoplivet i 1978, da Penrhos håndværksbryggeri overtog produktionen. Så begyndte andre førende producenter at lave porter. Nu er denne type øl produceret af B altika, Yarpivo, Bass, Whitbread og andre.

I dag er der mange typer portører:

  • græskar;
  • honey;
  • vanilla;
  • plum;
  • chokolade osv.

Moderne porter er lagret på bourbonfade.

Produktionsteknologi

Porter er kun overgæret. Den klassiske opskrift på denne øl bruger bleg, farvet, ristet m alt og granuleret rørsukker.

Først skal du male sukker og m alt, bland dem med vand og lad det gære i et par timer. Dernæst blandes denne resulterende urt med humle og koges. Efter denne procedure opnås en anden urt. Det gennemgår vandbehandling og genkogning. Først derefter kan gær tilsættes urten og stå i halvanden dag for at gære.

ølportør
ølportør

For at få en let porter, brug den tredje urt, men til en stærk porterdu skal blande den første og anden og stå den godt. Sådanne øl eksporteres oftest.

Typer of Porter

Der er mange varianter af denne skummende drik, men kun nogle få er særligt populære.

Brun er den letteste. Til fremstillingen bruges en tredje most. Den har en mild smag, som kan indeholde toner af nødder, kaffe eller karamel. Det hele afhænger af, hvilke ekstra ingredienser der blev brugt. Dens fæstning bør ikke være højere end 4,5%. Farven kan være enten lysebrun eller lys mættet.

Øl i et glas
Øl i et glas

Stærk portør. Fra navnet er det tydeligt, at styrken af drikken er over gennemsnittet og kan nå 9,5%. Til produktionen bruges den første og anden most. Denne drik har en skarp og rig smag.

B altisk portør. Styrken af denne øl er lidt mindre - 7-8,5%, og den er altid mørk. Den har en tæt, lagdelt m altet smag og rig mørk farve.

Hvordan Porter adskiller sig fra andre typer

Porterøl adskiller sig i smag, bryggemetode og nogle komponenter. Denne drink er for amatøren, ikke alle kan lide den. Derfor er anmeldelser af Porter-øl ikke altid positive. Men hvis denne drik allerede falder i din smag, vil du ikke have endnu en skummende en.

  1. Denne øl har en tykkere krop og er meget tyk og skummende.
  2. Farven er oftest mørkebrun med en bordeaux farvetone.
  3. På grund af brugen af ristet m alt og sukker har porteren en let sødlig smag.
  4. Denne type øl er underlagt de flestelang eksponering.
  5. Denne drik har mange kalorier, og derfor bruges den nogle gange som en energidrik.
  6. Oftest er alkoholen i denne øl omkring syv procent.

Stout øl. Hvad er det?

Udseendet på denne øl er oftest forbundet med irsk Guinness. Men dette er langt fra den eneste producent af denne stærke skummende drik. Stout er lavet af ristet m alt og ristet byg. På forskellige tidspunkter blev denne type øl enten henvist til stærke varianter af skumdrik eller til portører. Men på et tidspunkt blev stouten en separat type øl.

I dag er denne drik en tæt mørk ale, der har et tykt cremet skum. Den har en bitter smag, domineret af chokolade- og kaffetoner. I XIX-XX århundreder blev denne øl betragtet som lægemiddel.

Men det er værd at huske på, at uanset hvor velsmagende en skummende drik er, og hvor mange nyttige kvaliteter den har, er det stadig alkohol. Derfor skal du ikke misbruge dem. Og du kan slet ikke drikke øl, før du er 18.

Anbefalede: