Hvad hedder gåseleverpostej? Foie gras: madlavningsopskrift
Hvad hedder gåseleverpostej? Foie gras: madlavningsopskrift
Anonim

Denne ret er en favorit blandt gourmeter, men for de fleste mennesker giver den ret modstridende følelser. Den er mør, smelter i munden og efterlader en usædvanlig eftersmag. Hvad taler vi om? Selvfølgelig om en speciallavet gåseleverpostej. Dette gastronomiske mesterværk fra franske kokke er en traditionel juleret og et symbol på luksus. Enhver person med respekt for sig selv bør prøve det mindst én gang i deres liv. Om navnet på gåseleverpostej, hvordan man tilbereder det og serverer det korrekt, vil vi fortælle i vores artikel. Lad os forestille os flere muligheder for forberedelse på én gang.

Gåseleverpostej: hvad hedder den og hvorfor?

Gåseleverpostej
Gåseleverpostej

Denne ret er unik, ikke kun iFrankrig, men i hele verden. Det er fremstillet af gåselever og kaldes pate, selvom ingredienserne til det næsten aldrig males til en homogen tilstand. Og det er der en simpel forklaring på. Men først skal du sige, hvad gåseleverpostejen hedder. Og først efter det kan du begynde at tilberede den.

Pâ fransk er patéens navn foie gras. På russisk hedder retten "foie gras". Oversat betyder det "fedtlever." Til dets tilberedning bruges indmad fra en gås, opfedet på en særlig måde, virkelig. For at gøre leveren stor og fed placeres fuglen i et bur. Så bliver gåsen tvangsfodret, bogstaveligt t alt på timebasis. En sådan diæt fører til en stigning i indmad i en størrelse, der overstiger de normale 10 gange.

Så hvorfor er foie gras stadig en paté? Faktum er, at den fede gåselever efter varmebehandling viser sig at være så mør, at den simpelthen smelter i munden og derfor ikke behøver yderligere slibning. Således ligner smagen og teksturen af den færdige ret en rigtig pate. Den er så tyk, at den skæres i skiver i stedet for at smøres på brød, som de fleste er vant til.

Ud over naturlig gåselever kan andre ingredienser tilsættes til pateen. Men deres indhold bør ikke overstige 50%. I Frankrig er dette forankret på lovgivningsniveau.

Skålens historie

Selvom foie gras-opskriften henviser tilDet franske køkken, teknologien til at tvangsfodre gæs for at opnå mere fedtholdig lever af høj kvalitet, blev opfundet af de gamle egyptere for 4000 år siden. De opdrættede deres fjerkræ på figner. Senere blev den samme teknologi overtaget fra dem af jøderne, som kun spiste gåsefedt, og selve leveren, som blev betragtet som ikke-kosher, blev solgt med fortjeneste. Men romerne tilberedte tværtimod kun indmad af gæs og ænder. Gåseleverpostej var en af de mest populære retter i den antikke verden.

De første foie gras-opskrifter går tilbage til det 4.-5. århundrede. Men de har ikke en trin-for-trin beskrivelse af madlavningsprocessen. Men i franske kogebøger, fra det 17. århundrede, er alle handlinger beskrevet i etaper. Det er grunden til, at Frankrig betragtes som foie grass fødested.

Fransk for gåseleverpostej kaldes foie gras. Det antages, at ordet foie, som oversættes som "lever", kommer fra det latinske fikatum, som betyder "figen". Men de gamle egyptere fodrede bare gæssene med figner.

I dag betragtes Frankrig som førende inden for produktion af gåselever. Hold dig ikke bagud i det franske Ungarn, Belgien, Spanien, USA og Polen. Og i Alsace-regionen opdrættes fugle af en særlig race, hvis lever vejer op til 1,2 kg.

Pære Foie Gras: Ingredienser

Foie gras med cognac pære
Foie gras med cognac pære

For at tilberede den mest berømte gåseleverret skal du bruge følgende ingredienser:

  • gåselever - 500 g;
  • pære - 1 stk;
  • cognac - 70 ml;
  • smør - 20 g;
  • s alt - ½ tsk;
  • sort peber - ½ tsk;
  • sukker - ¼ tsk;

Leveren kan bruges som hele stykker eller som en blok, men altid rå. Enhver pærer duer. Men bemærk, at de først skal lægges i blød i cognac, og først derefter gå videre til leveren.

Trin for trin madlavning

Foie gras trin for trin
Foie gras trin for trin

Opskriften på foie gras indeholder følgende trin:

  1. Skær leveren på langs i plader med en tykkelse på 0,8-1 cm. Stykkerne må ikke være for tynde, da der vil blive frigivet meget fedt fra dem under stegningsprocessen.
  2. S alt gåseleverpladerne, tilsæt sort peber.
  3. Placer stykkerne i en tør stegepande opvarmet til middel varme. Du behøver ikke tilføje vegetabilsk olie eller smør. Fedtet i leveren vil være tilstrækkeligt.
  4. Steg stykkerne på hver side i præcis 1 minut. Overfør foie grasen til en ren tallerken. Hæld fedtet fra panden. Den kan stadig bruges til tilberedning af andre retter.

Nu er det tid til at servere frugt.

Pærer i cognac

Pærer i cognac til foie gras
Pærer i cognac til foie gras

Dette foie gras-tilberedningstrin kan opdeles i trin:

  1. Skræl pærerne og skær dem i 4-6 stykker. Peber dem lidt, tilsæt sukker og cognac. Rør pærerne i alkoholen og lad dem marinere i 40-60 minutter ved stuetemperatur.
  2. I en gryde med tyk bund eller i en stegepande, smelt et stykke smør og steg frugten på det, efter at have drænet saften fra dem. Ilden skal være kraftig, så pærerne koger hurtigt og ikke falder fra hinanden.
  3. Efter et par minutter, hæld alkoholen, som de var opblødt i, på de næsten færdige frugter. I samme fase anbefales det at flambere pærerne. For at gøre dette skal du sænke den brændende tændstik ned i cognac. Brand vil straks bryde ud. Hvis der er lidt alkohol, går det ud af sig selv. Hvis dette sker efter 30 sekunder, skal du dække gryden med et låg.

Server foie grasen med cognacpære med det samme. For at gøre dette kan du lægge leveren på en skive fuldkornsbrød og hælde den resterende saft over.

Gåseleverterrin

Gåseleverterrine
Gåseleverterrine

Næste ret er en god forret til det festlige bord. Dette er en rigtig delikatesse, med en mild, raffineret smag og behagelig aroma. Terrin, eller bagt paté, er både blød og tæt i konsistensen. Den kan serveres som snack på kiks eller toast.

Terrine er nem at tilberede:

  1. Gåselever (1 kg) skåret på langs i tre lag.
  2. Kombiner 150 ml portvin og 50 ml cognac i én beholder.
  3. Læg alle 3 lag lever i en ovnfast fad25 cm lang Drys hvert lag med s alt, peber og muskatnød og hæld over alkoholblandingen.
  4. Spænd formen med husholdningsfilm og stil den på køl i 5 timer.
  5. Forvarm ovnen til 150 grader.
  6. Forbered en dyb bageplade. Kom en terrineform heri, stram den med folie eller dæk den med et låg. Hæld nok varmt vand i en bageplade, så det når midten af formen.
  7. Kog terrinen i 20 minutter. Tag derefter formen ud af ovnen, fjern låget og læg en vægt på 0,2 kg oven på leveren.
  8. Køl retten først af ved stuetemperatur og derefter i køleskabet i 12 timer.

Nemmeste gåseleverpostej

Simpel gåseleverpostej
Simpel gåseleverpostej

Norm alt males foie gras ikke til en jævn konsistens. Det er simpelthen ikke nødvendigt, da leveren, der indeholder så meget fedt indeni, allerede er så blød, at den bogstaveligt t alt smelter i gryden og i munden. Men hvis du ønsker det, kan du tilberede en mere velkendt gåseleverpostej til os. Hvordan man laver det, vil følgende trin-for-trin instruktioner fortælle:

  1. Smelt svinefedt (100 g) i en stegepande og steg 3 løg og 2 gulerødder, hakket på en vilkårlig måde.
  2. Efter 5 minutter tilsættes gåseleveren (0,5 kg) til grøntsagerne, og indmaden skæres i små stykker. Kog 10 minutter. Til allersidst tilsættes 2 tsk. s alt, 1 tsk. sort peber og½ tsk muskatnød.
  3. Hæld leveren med grøntsager (uden fedt) i en praktisk skål og kværn med en stavblender, indtil den er glat.
  4. Pate tilbage i gryden, hæld 200 ml mælk i den. Gør retten mørkere under låg i yderligere 5 minutter, afkøl derefter og server.

Andeleverpostej

Næsten 90 % af foie gras er slet ikke lavet af gåselever. Og alt sammen fordi det er mere økonomisk at dyrke ænder end gæs. Sådan en ret viser sig at være mere budgetmæssig, og næsten alle kan tilberede den. Og du skal gøre det sådan her:

  1. Skær andeleveren i 1,5 cm stykker.
  2. Steg 4 skalotteløg i en stegepande med lidt olivenolie, indtil de er gyldenbrune.
  3. Læg leverstykker på løget. Steg dem på den ene side og på den anden side i 1 minut. Smag til med s alt, peber, herbes de Provence efter smag.
  4. Knus ingredienserne med en blender til en blød konsistens, tilsæt 30 ml cognac, hvis det ønskes. Giv den færdige pate en smuk form, og afkøl den derefter i køleskabet i 2 timer.

Sådan serveres foie gras

Sådan serveres foie gras
Sådan serveres foie gras

Denne foie gras-ret serveres med tilbehør eller blot med brød eller en kiks-sandwich. For at en tæt pate let kan skæres i portionsstykker, skal den afkøles godt og 15 minutter før tilberedning af snacken.tag det ud af køleskabet.

Ved servering skæres foie gras i tynde skiver, der ikke er mere end 1 cm tykke. Efter smag harmonerer den sarte lever godt med søde saucer og rødvin.

Anbefalede: