En urokkelig klassiker: det teknologiske kort over Stolichny-salaten
En urokkelig klassiker: det teknologiske kort over Stolichny-salaten
Anonim

Hvad kan du skrive interessant om "Capital"? En ret, som alle har kendt siden den tidlige barndom, som Olivier-salaten, har gennemgået adskillige ændringer og variationer i hver familie.

Opskriften og det teknologiske kort over Stolichny-salaten var faktisk kendt af alle kvinder, der bor i USSR. De gav stolt opskriften videre til deres døtre og barnebarn.

Og selv om alle virkelig kender smagen af salat, er mange interessante punkter stadig uløste indtil nu.

Hvad er forskellen mellem Stolichny- og Olivier-salater?

Før du begynder at sammenligne disse to helt forskellige opskrifter, skal du angive, hvilken speciel variant af Olivier der skal bruges i den. Vores foretrukne og smerteligt velkendte salatopskrift med grønne ærter, kogt pølse, pickles, kartofler og mayonnaiseæg har ligheder med Lucien Oliviers originale skabelse, men er ikke originalen.

kapital salat
kapital salat

I den originale Olivier-salatopskrift, ægte hasselryper, krebsehalse og enddaoliven!

Før du dykker ned i historien om tilblivelsen af retten, er det værd at bemærke en vigtig pointe. I halvfjerdserne tænkte ikke en eneste sovjetisk person på den åbenlyse lighed mellem disse to salater. Hvorfor?

Forekomsthistorie

Salat "Capital" er et produkt af udelukkende sovjetiske kokke, der forenklede opskriften ved at erstatte kødet fra en fugl med en anden. I dette tilfælde er erstatningen kylling.

I disse fjerne tider kunne navnet på en fransk kok kun lyde som en forbandelse i køkkenet i en velkendt sovjetisk kantine. Sådan fremstod det stolte og ukendte navn i vestlige lande. "Kapital".

Det første teknologiske kort over "Stolichny"-salaten blev født takket være Lucien Oliviers elev, Vasily Yermilin, kokken på Moskva-restauranten. Sidstnævnte, der ændrede nogle ingredienser, tog højde for den beklagelige økonomiske tilstand i efterkrigstiden. Der kunne selvfølgelig ikke være tale om hasselryper og kræfthalse. Opskriften skulle være tilgængelig for enhver sovjetisk person.

sovjetisk køkken
sovjetisk køkken

Yermilin gjorde det. Arbejder-bondeklassen kunne lide Stolichny-salaten. Den klassiske opskrift med kylling spredte sig hurtigt over hele landet, og retten blev en velkommen gæst på festbordet i enhver familie.

På samme tid dukkede endnu en velkendt salat med lægepølse og grønne ærter op. Det hed dog ikke “Olivier”, men “Moskva”.

I en kogebog udgivet i 1955 kan du finde en detaljereten opskrift til enhver sovjetisk husmor.

Det modificerede teknologiske kort er blevet implementeret i alle buffeter, kantiner, restauranter og snackbarer i landet. Retten blev traditionelt serveret i en skål dekoreret med kyllingestrimler, æg og krydderurter.

sovjetisk salatopskrift "Capital" og dens klassiske version

Salatens sammensætning ifølge opskriftsbogen fra 1955. Ingredienser: kogt kylling (kan erstattes med enhver anden fugl), frisk eller syltet agurk, kogte kartofler, æg, krebsehalse, oliven, grøn salat, mayonnaise og sydsauce.

Hurtig salat "Capital". Klassisk kyllingeopskrift.

Ingredienser:

  1. Kogt kyllingebryst - 200 g.
  2. Krabbekød - 50 g
  3. Hårdkogt kyllingeæg - 3 stk.
  4. Frisk, syltet eller lets altet agurk - 1 stk.
  5. Kogte mellemstore kartofler - 2 stk.
  6. Frisk salat.
  7. provencalsk mayonnaise til dressing.
  8. Dild, persille eller andet grønt til pynt.
  9. S alt efter smag.

Kokkens tips: hvordan laver man kapitalsalat?

Hønsebryst eller enhver anden del af fjerkræ skal skæres over kornet.

salat hovedsammensætning
salat hovedsammensætning

Mange husmødre forsøger at skære æg og kartofler mindre, men kokke anbefaler kun at hakke agurk omhyggeligt, hvilket tilføjer en særlig smag til salaten. Men æg og kartofler er helt acceptable i form af mellemstore tern.

Hvis persille ikke kun tjener som salatpynt, men også som ingrediens, -det er ønskeligt at skære det så lille som muligt.

Krabbekød eller krebsehaler kan tilsættes salaten efter ønske. Det anbefales under ingen omstændigheder at tilføje billigere krabbestænger til salaten, da de ødelægger rettens smag.

Gulerødder er også til stede i nogle opskrifter, men deres tilstedeværelse er ikke afgørende.

Teknologisk kort over salaten "Stolichny" inkluderede aldrig grønne ærter, røget kylling, svinekød og pølse i nogen form og manifestation.

Det anbefales kun at s alte salaten efter at have dresset den med mayonnaise!

Salat "Capital": madlavningsteknologi i forskellige lande

Selvfølgelig kan denne salat ikke kun lide af beboere i det post-sovjetiske rum, men også af udlændinge. Det skal bemærkes: Det teknologiske kort over Stolichny-salaten i hvert land har sin egen variation. Og det almindelige navn, men ikke "Olivier", og ikke "Kapital", men "Russisk".

hovedsalat opskrift
hovedsalat opskrift

Bulgarerne elsker denne salatopskrift med salami. I Rumænien, ikke langt fra os, elsker de denne salat meget, men de tilbereder den ikke med fjerkræ, men med tilsætning af kød. Dybest set med oksekød. Af en eller anden grund overstregede polakkerne generelt kød, pølse og vildt fra det. I stedet indeholder opskriften selleri og et æble. En lignende sammensætning uden selleri men med peberfrugt kan ses i Puerto Rico.

kapitalsalat ifølge GOST
kapitalsalat ifølge GOST

Kalorieindhold og lægers mening

Salat "Capital", hvis sammensætning ikke kan kaldes hverken let eller enkel, forårsager tvetydige og modstridende meninger fra kritikere,ernæringseksperter og læger. Al dens skadelighed ligger i den store mængde mayonnaise og det faktum, at retten er for tung som en snack.

Det anbefales kategorisk ikke at starte et buffetbord med Olivier! Salaten er meget tung og hjælper ikke med at fordøje maden. Det er især farligt ikke kun at starte et måltid med det, men også i dette tilfælde at ledsage et så tungt måltid med alkohol.

Under en tæt familiefest, start middagen med proteinmad og læn dig ikke op ad Stolichny- og Olivier-salater!

Hvis det ønskes, kan du lave en light-version af salaten ved at udelukke kartofler fra den og tilføje gulerødder.

Anbefalede: