Grøntsagssuppe mod bugspytkirtelbetændelse: opskrifter og ingredienser. Hvad skal man spise og hvad man ikke skal spise med pancreatitis
Grøntsagssuppe mod bugspytkirtelbetændelse: opskrifter og ingredienser. Hvad skal man spise og hvad man ikke skal spise med pancreatitis
Anonim

Bugspytkirtelbetændelse er en betændelse i bugspytkirtlens væv. Patienten føler ofte bælteskarpe smerter, der intensiveres og bliver uudholdelige efter at have spist tung mad til fordøjelsen. Pancreatitis er farlig primært på grund af muligheden for at udvikle pancreas nekrose. Denne sygdom fører meget ofte til døden i mangel af rettidig lægehjælp. Artiklen beskriver principperne for kosten: hvad du kan spise, hvad du ikke kan. Pancreatitis kan reduceres i sine manifestationer og opnå en stabil remission - men kun med korrekt ernæring.

Ernæring mod pancreatitis

Bugspytkirtlen er et organ, der er følsomt over for selv de mindste doser af næringsstoffer fra mad. Ethylalkohol er især giftigt for hende. Selv meget små doser af denne gift, som er indeholdt i en dåse med 0,5 øl, kan fremkalde et angreb af forværring af pancreatitis. Næsten alle mennesker med kronisk alkoholisme lider af bæltesmerter i maveregionen, karakteristisk for pancreatitis.

For at stoppe et anfald er det ikke nok at tage smertestillende medicin og fermenterede præparater. Det er meget vigtigt at overholde korrekt ernæring i henhold til den medicinske tabel nr. 5.

lækker suppe med bugspytkirtelbetændelse
lækker suppe med bugspytkirtelbetændelse

Liste over forbudte fødevarer til bugspytkirtelbetændelse

Fødevarer og drikkevarer, der er strengt forbudt både under en forværring af pancreatitis og under dets kroniske forløb:

  • alle alkoholiske drikkevarer;
  • fedt kød - svinekød, lam - og bouillon deraf;
  • fed hytteost, mælk, oste, fermenteret bagt mælk, ayran;
  • enhver stegt mad;
  • retter, hvor produkterne er skåret i store stykker - pilaf, gryderet, bøf;
  • fed fisk - det er alle varer fra laksefamilien;
  • kyllingeæggeblommer;
  • nogle citrusfrugter, sure bær - alt er individuelt her, frugter kan enten fremprovokere en forværring eller ej.

Hvad kan folk med pancreatitis spise

Det er meget vigtigt, at mad ikke irriterer mavevæggene og ikke fremkalder overdreven produktion af mavesaft og enzymer. For at gøre dette bør du spise den mest magre, omhyggeligt hakkede mad.

  1. Fra bageriprodukter bør magert brød foretrækkes, såvel som produkter fremstillet af fuldkornsmel.
  2. Supermarkeder har madafdelinger til folk på diæt - der kan du vælge specialbrød lavet af rugmel,som med garanti ikke forårsager et angreb.
  3. Du kan spise alle mejeriprodukter, der indeholder mindre end 5 % fedt. Det er bedre at vælge hjemmelavede oste efter samme princip - med en minimumsprocent af fedtindhold, ikke for s alt og ikke krydret.
  4. Grøntsager kan være alle, kogte eller dampede. Før du spiser, er det tilrådeligt at forsigtigt male dem på et rivejern eller i en blender.
  5. Frugter kan spises, men det er bedre ikke rå, men bagt eller i hvert fald forkværnet i en blender, så der ikke kommer store stykker i maven. Bær skal vælges søde, bløde, ikke sure.
  6. Grød fra korn og bælgfrugter - boghvede, ris, kikærter, byg, havregryn - er ønskelige til brug både under en forværring af pancreatitis og under remission. For ikke at tvivle på, at grøden ikke vil forårsage et angreb - til at begynde med kan du prøve en ske eller to. Men oftest tolereres korn godt, ligesom grøntsagssupper på vandet.

Retningslinjer for madlavning for patienter med pancreatitis

Alle retter skal tilberedes efter følgende principper:

  • Undgå store udskæringer af kød, grøntsager, frugter.
  • Prøv at rive ingredienserne i salater eller anden retter så fint som muligt.
  • Brug et minimum af s alt og krydderier, urter.
  • Jo mere magert maden smager, jo mindre sandsynlighed er der for, at den blusser op.
  • Du bør ikke vaske mad ned med varm te eller kaffe. I ekstreme tilfælde kan du drikke fedtfattig kefir ved stuetemperatur.
  • Bør ikke lave madførste retter på bouillon, det bedste valg er grøntsagssuppe på vandet.
  • Du bør ikke spise alt for kold eller varm mad og retter - det vil næsten med garanti fremprovokere et anfald af pancreatitis. Ideelt set bør maden have stuetemperatur.

Kyllingsuppe med grøntsager

Opskriften på grøntsagssuppe på bugspytkirtelbetændelse er enkel og sund. Forberedelsen af denne første ret vil ikke tage meget tid - omkring en halv time vil være nok. I stedet for brød til den første ret, kan du bruge selvlavede kiks eller diætbrød. For at være garanteret undgå et angreb, bør denne lækre slankekursuppe ikke spises for varm. Lad det ideelt set køle af til stuetemperatur.

Du skal bruge følgende ingredienser:

  • 1 stk kyllingefilet;
  • 1 skrællet stor kartoffel;
  • 1 mellemstor skrællet gulerod;
  • 1 lille løg, pillet;
  • et par kviste dild og det samme antal persille.
suppe med kylling og grøntsager mod bugspytkirtelbetændelse
suppe med kylling og grøntsager mod bugspytkirtelbetændelse

Grundregel - ingen bouillon! Opskriften på grøntsagssuppe til pancreatitis involverer ikke kogende knogler eller bouillon. En filet skal hakkes i små stykker omkring en centimeter i størrelse. Forkoges i s altet vand. Forkog derefter alle de grøntsager, der skal skæres i tynde strimler.

Mål derefter en liter rent vand op, s alt efter smag, bring det i kog og nedsænk alle de tilberedte ingredienser der. Tilsæt finthakket grønt. Kog ved lav varme i ti minutter. Du vil blive overrasket, men det vil vise sig at være en ret rig og velduftende suppe, ikke dårligere i smagen end kyllingebenssupper, som vi alle kender.

Kålgrøntsagssuppe mod bugspytkirtelbetændelse

Opskriften adskiller sig ved indholdet af forskellige kålsorter i bouillonen. Denne grøntsag er nyttig til pancreatitis, da den ikke forårsager en forværring. Det er kun vigtigt at koge det snittede kål godt - ellers bliver det svært for maven at fordøje det, og patienten kan blive forstyrret af oppustethed og luft i maven.

Du skal bruge følgende ingredienser:

  • broccoli, forvasket og finthakket - ca. 400 gram;
  • ung hvidkål, skåret i tynde strimler eller revet på et koreansk rivejern - ca. 200 gram;
  • blomkål - omkring 400 gram;
  • et par skrællede mellemstore kartofler skåret i tern;
  • én gulerod, moset på et fint rivejern;
  • kvist dild og persille til smagsgiver til broccolisuppe.

Hæld cirka halvanden liter vand i en gryde, bring det i kog og tilsæt s alt efter smag. Nedsænk alle ingredienser og kog over medium varme i 25-30 minutter. Klar til at overvåge kålens tilstand - den skal være helt blød og ikke sprød.

Opskriften på grøntsagssuppe med bugspytkirtelbetændelse med kål er kendetegnet ved sin enkelhed og samtidig sofistikerede. En række forskellige typer kål og gulerødder gør suppen lys og appetitlig. Rig grøntsagsbouillon er meget tilfredsstillende og vil distrahere patienten fra at følesult i lang tid.

broccolisuppe
broccolisuppe

Suppeopskrift på bugspytkirtelbetændelse under en eksacerbation

Dette er en ret asketisk mulighed - den er ideel under en eksacerbation, hvor bæltesmerter forhindrer dig i at udføre daglige aktiviteter, og sult kun forværrer situationen. Opskriften på en diætgrøntsagspurésuppe mod bugspytkirtelbetændelse har reddet mere end én gang hver patient, der er bekendt med sådanne smerter fra første hånd.

suppe mod pancreatitis
suppe mod pancreatitis

Ingredienser nødvendige:

  • et par mellemstore kartofler;
  • en halv kyllingebryst (forkogt);
  • en halv gulerod;
  • lidt forkogte kikærter - omkring to hundrede gram.

Kom en liter vand i en gryde, sænk grøntsager i den, bring i kog og kog indtil de er møre. Fem minutter før du slukker for varmen, lægges brystet og kikærterne i gryden. Hæld det hele i en blender og kværn indtil puré.

Du kan tilføje en håndfuld revet ost – du får en grøntsagssuppe med ost. I perioden med eksacerbation bør du kun vælge magre ostesorter eller i et stykke tid helt nægte at tilsætte den til moset suppe.

Den færdige ret bør kun spises, når den er afkølet til stuetemperatur eller er let varm.

grøntsagsmos suppe
grøntsagsmos suppe

Hemmelighederne ved at lave duftende mælkesupper til mennesker med pancreatitis

Patienter på diæt ønsker ofte at forkæle sig selv med en usædvanlig opskrift på de første retter. De savner også desserter. Suppe med smeltet ost - bare sådan en usædvanlig mulighedførste kursus. Den første portion bør ikke koges overdrevent rigeligt, fordi du måske ikke kan lide denne smag. Det er meget ejendommeligt, afhænger i høj grad af kvaliteten af den anvendte smelteost. Nogle gange kan den være ren cremet, og nogle gange kan den afgive en ubehagelig kemisk duft.

Ingredienser:

  • én cremet smelteost af god kvalitet;
  • kyllingefilet 200-220 gram, forkogt og finthakket;
  • et par kartofler i tern;
  • én gulerod, moset på et fint rivejern;
  • en kvist dild og persille for smag.

Hæld en liter vand i gryden, tilsæt s alt efter smag. Sæt grøntsagerne i det, bring det i kog og kog det møre. Fem til syv minutter før du slukker for ilden, læg kylling og ost i en gryde, bland grundigt. Osten begynder at sprede sig foran vores øjne, og meget snart, om to eller tre minutter, vil den opløses fuldstændigt. Suppe med smelteost kaldes også cremet eller mælkeagtig. Det viser sig duftende og tilfredsstillende.

rødbeder med pancreatitis
rødbeder med pancreatitis

Rodebedesuppe til patienter med pancreatitis

Dette er en lækker opskrift på en simpel grøntsagssuppe, der vil passe til alle mennesker med sygdomme i mave-tarmkanalen. Højdepunktet er den røde farve og smagen af rødbeder.

For en liter vand skal du bruge følgende ingredienser:

  • en lille rødbede, fint revet;
  • én mellemstor kartoffel;
  • et stykke magert kalvekød - omkring 150 gram;
  • mellemstore gulerødder;
  • medium pære.

Bring vand i kog, og nedsænk alle grøntsager i det, og gnid dem først på et fint rivejern. Rødbeder vil straks give suppen en rig crimson nuance. Kog grøntsager ved middel varme i cirka femten minutter, tilsæt finthakket kalvekød. Glem ikke at s alte suppen efter smag.

cremet suppe
cremet suppe

Sød bananostsoufflé

Næsten alle patienter med pancreatitis mangler slik. Her er en simpel opskrift på hytteostsoufflé, der ikke vil forårsage en forværring. Du skal bruge følgende ingredienser:

  • en pakke fedtfri hytteost;
  • one banan;
  • en halv kop skummetmælk;
  • en teskefuld pulveriseret sukker.

Sænk alle ingredienser i en blender og kværn til en luftig soufflé. Husk: du kan ikke spise sådan en dessert kold! Den skal ligesom alle andre retter have stuetemperatur.

Bagt æble med kanel

Med bugspytkirtelbetændelse kan du kun spise søde æbler, da grønne, sure varianter kan fremkalde et angreb af sygdommen. Der er en enkel opskrift på en sikker dessert, der vil fylde dig og tilfredsstille søde elskere.

Du bør tage flere store søde røde æbler, skære hver i to og fjerne kernehuset med en kniv. Drys med flormelis (det kan du godt undvære) og en hel del kanel. Et par gram vil ikke skade sundhedstilstanden, men de vil skabe en unik aroma. Det skal bemærkes, at hvis patienten i øjeblikket har en eksacerbation, er det bedre at afstå fra at bruge ispise æbler med kanel.

Læg æblerne på en bageplade, på pergament. Bages ved cirka 180 grader i ti minutter.

Anbefalede: