Pasta er pasta eller sauce? Hvorfor er pasta en pasta?
Pasta er pasta eller sauce? Hvorfor er pasta en pasta?
Anonim

Hvad er pasta: pasta, sauce eller begge dele? Vi vil forsøge at besvare dette spørgsmål i denne artikel. Vi vil fortælle dig om pastaens oprindelse og dens triumferende march rundt om i verden efter opdagelsen af Amerika og opfindelsen af spaghettimaskinen. Selve ordet "indsæt" er velkendt for russiske folk. Men den mest almindelige forfining af udtrykket kommer straks til at tænke på: tandlæge. Ordbogen giver os definitionen af "indsæt". Dette er navnet på en homogen grødet masse af en ret tæt konsistens, hvor indholdet af faste stoffer, malet til pulver, overstiger tyve procent. Denne egenskab opfyldes af tandpasta og tomatpasta. Men det er ikke mad! Italiensk pasta har en lignende etymologi, men intet mere. Udtrykket, som senere begyndte at betegne en melret med sauce, dukkede op i renæssancen, da græske kokke forberedte italienske patriciere. Og etymologien af denne pasta går tilbage til det hellenske ord "pastos", som simpelthen betyder melsovs. På senlatin er pasta simpelthen "dej".

Pasta det
Pasta det

Pasta og nudler - hvem vinder håndfladen?

Pasta -dette er det sjældne tilfælde, hvor navnet dukkede op meget senere end selve retten. Det menes, at pasta blev bragt hjem til Venedig af Marco Polo fra hans rejser i Kina. Det var risnudler, som angiveligt tjente som model for hvedeanalogen - italiensk pasta. Kineserne præsenterer som bevis på deres historiske overlegenhed en skål med denne forstenede ret, fundet i graven til en mand, der levede for fire tusinde år siden. Men det skal siges, at siden den neolitiske revolution, hvor folk lærte at dyrke korn, er sådan mad blevet observeret i forskellige kulturer. Først var det mel blandet med vand, som blev tørret i solen. Noget, der ligner spaghetti, vises på billederne på væggene i gamle egyptiske grave. Og i kogebogen fra det første århundrede e. Kr. finder vi en opskrift på en ret, der ligner fiskelasagne. I middelalderens Italien, selv før Mark Polo, var "pasta" kendt. Etymologien af dette ord kommer fra verbet maccare - ælte, ælte. Martino Corno, der levede i det ellevte århundrede og tjente som kok for en højtstående romersk prælat, efterlod os den ældste dokumenterede opskrift på tilberedning af en ret, der nu kaldes "pasta". Det var en dessert, når pastaen blev kogt i mandelmælk og krydret med søde krydderier.

pasta pasta
pasta pasta

Pasta popularitet

Tigger et legitimt spørgsmål. Hvis dejprodukterne allerede havde et udtryk (pasta), hvorfor var det så nødvendigt at duplikere det og kalde det "pasta"? Eller er det ligesom "brød" og "bageri"? Og vigtigst af alt: hvor kommer det udtryk, der henviser os til"homogen grødet masse af tæt konsistens"? Hvorfor er pasta en pasta? Svaret ligger i saucen. Pasta i Italien kaldes ofte produkter, der har et hul indeni. Indtil det nittende århundrede blev de betragtet som en delikatesse. De blev kogt i mælk, krydret med smør, ost og søde krydderier. Efter opdagelsen af Amerika dukkede tomater op på europæernes borde. I nogen tid blev natskyggekulturens frugter behandlet med forsigtighed. Men på Sicilien besluttede fattige bønder sig for at tage en chance og, mens de simrede tomater med basilikum og hvidløg i lang tid i en gryde, opfandt de en fremragende "salsa di pomodoro". Og da Cesare Spadacchini opfandt pastamaskinen (den ligner en kødhakker), blev pasta meget tilgængelig for den brede befolkning.

Italienske pastaopskrifter derhjemme
Italienske pastaopskrifter derhjemme

Hvad er forskellen mellem pasta og pasta

Det, vi sælger under dække af vermicelli, er fuldstændig uegnet til at tilberede en udsøgt melret med sauce. Pasta er jo italiensk køkken. Og pastaen til retten skulle være passende. De er lavet af mel, som fås ved formaling af hård hvede. Sådanne korn modner i områder med et passende italiensk klima. Når du køber pasta, skal du kigge efter påskriften SEMOLA på etiketten. Produkter fremstillet af sådant mel forbliver lidt hårde, de vil ikke koge til grød, og i et dørslag vil de ikke klæbe sammen i en klump. De skal ikke vaskes – det er noget sludder, mener italienske husmødre. Fra koldt vand bliver ægte pasta for "stram" til at smage. Enhver pasta, i modsætning til vores vermicelli,har mikroskopiske riller på overfladen. Dette sikrer, at saucen bliver på pastaen i stedet for at glide af.

Typer af italienske nudler

Så vi fandt ud af, at pasta både er italiensk pasta og retter fra dem. Og denne kategori omfatter også lasagne. Pasta kaldes brede lag af dej til tilberedning af denne ret. I byen Pontedassio, ikke langt fra Genova, opbevares i et særligt pastamuseum et notarbrev dateret den 4. februar 1279, som bekræfter eksistensen af et dejprodukt allerede dengang. Måske opfandt kineserne nudler, men de fik kun så mange forskellige former på italiensk jord. Det ser ud til, hvilken forskel gør det, om pastaen er lige og tynd (spaghetti), buet med orme (vermicelli), buet med spiraler (cavatappi), i form af sommerfugle (farfalle) eller skaller (conchigli)? Italienerne mener, at form er af afgørende betydning. Hver type pasta har sine egne saucer. Og nogle serveres som forret, såsom cannelloni (store piber) eller conchiglioni (store skaller). Disse typer pasta er fyldt med ost, spinat eller hakket kød og bagt med sauce.

Opret pasta
Opret pasta

Brug i det italienske køkken

Men at sige, at pasta=pasta ville ikke være helt sandt. Vi har allerede nævnt, at lasagne er inkluderet i denne kategori. Men hun er ikke alene. Vi kan sige, at alle italienske retter, i tilberedningen af hvilken kogt dej er involveret, kaldes pasta. Og det betyder, at analogen af vores dumplings også. I Italien findes der flere typer af dem – også af forskellige former og størrelser.de mest utrolige toppings. De mest almindelige er ravioli - firkantede dumplings, hvori du kan finde alt - lige fra røget laks til chokolade. Og så er der capelets, som betyder "hatte" i oversættelse, og agliolotti. Afhængigt af pastaens størrelse og form bruges de i forskellige retter. For eksempel tilsættes pastaer kaldet acini di pepe (peberkorn) og orzo (ris) til supper og salater. Der er pasta, der hovedsageligt bruges til gryderetter (ziti, capellini). Hvis vi stiller en italiener spørgsmålet: "Er pasta pasta eller sauce?", vil han finde det svært at svare på. Der er en tradition for at lave visse typer nudler med bestemte saucer. Nogle pastaer serveres med flødesauce, andre er udelukkende lavet med tomatsauce.

Pasta er italiensk mad
Pasta er italiensk mad

Farver

Naturlig durumhvedepasta har en saftig gylden nuance. Men italienerne er et folk med en uendelig kulinarisk fantasi. For dem er pasta "kunsten at leve smukt." Derfor tilføjer de forskellige naturlige farvestoffer til pastadejen. Så tørrede og revne tomater gør pastaen rød, rødbeder - pink, peberfrugt eller gulerødder - orange, spinat - grøn. Antracitfarvet pasta virker særligt spektakulær på bordet. Blæksprutteblæk gør dem det. Naturligvis påvirker naturlige farvetilsætningsstoffer smagen af pasta.

Sådan tilbereder man pastaret

Først skal dejprodukter svejses. Denne handling skal udføres parallelt med forberedelsen af saucen, så begge ingredienser i retten er modne til bordet.samtidigt. Så sæt en stor gryde vand på ilden. Når det koger, s alt og hæld en teskefuld vegetabilsk olie. Kaster pasta. Rør rundt med en træske, så produkterne ikke klistrer til bunden af gryden eller klæber til hinanden. Vi bryder ikke lang spaghetti - det er barbari. Dyp blot den ene kant i kogende vand, så bliver dejen blød, og alt andet går også under vand. Tilberedningstiden afhænger af produkternes tykkelse og er norm alt angivet på emballagen. Men du kan ikke stole blindt på det, der står. Italienerne mener, at pasta skal koges til al dente. I oversættelse betyder det "til tanden." Her prøver vi den fiskede pasta med dem. Hvis den bider godt, men der er en hvid prik i midten, så er den klar. Hæld pastaen i et dørslag. Vi vasker det under ingen omstændigheder - det vil fuldstændig ødelægge smagen af retten.

Pasta er pasta eller sauce
Pasta er pasta eller sauce

madlavningssovs

Lad os nu være opmærksomme på den anden komponent i retten kaldet "italiensk pasta". Opskrifter, implementeret derhjemme, giver os omkring tre hundrede typer forskellige saucer. Men der er én gylden regel: Jo tykkere og kortere pastaen er, jo tykkere skal sovsen være. En anden note: den færdige ret drysses norm alt med parmesan, men undtagelsen er pasta med fisk eller skaldyr. Hvad angår saucer, har hver region i Italien sine egne, specielle. I den nordlige del af landet lægges kød, svampe i sovsen, og på øerne - fisk, skaldyr. Uden for Italien bruger de omkring fem typer saucer - bolognese, carbonaria … Men den vigtigste delikatesse ved en autentisk pastasauce erpesto a la genovese. Varm olivenolie i en stegepande, kom basilikumblade og et halvt hvidløgshoved. Derefter fjernes de krydderier, der afgav aromaen. Middelhavspinjekerner og skiveskåret fåreost dyppes i olie.

mad italiensk pasta
mad italiensk pasta

Sådan serveres italiensk pasta

Opskrifter (derhjemme, som vi ser, er det sagtens muligt at lave sådan en ret på egen hånd) forudsætter, at begge ingredienser i retten - pasta og sauce - skal tilberedes på samme tid. Hvis sovsen er kompleks og kræver en lang termisk behandling (for eksempel med svampe), så skal det gøres tidligere. Denne sovs er i øvrigt perfekt til penne (fjer) - skåret diagon alt og kort pasta. Vi opvarmer olivenolien (50 g) og steger i fem minutter hundrede gram porcini-svampe eller champignon, skåret i stykker. Hæld en kvart kop hvidvin og 150 ml fløde i. S alt og peber saucen. Varm tallerkenen op. Jeg putter pasta i den. Top med sauce. Læg revet parmesanost ved siden af til drysning.

Anbefalede: